PORTE
Beş paralel düz çizgi şekle Porte denir.
Notalar ve müzik işaretlerı Porte üzerinde düzenlenir.
MÜZİK ANAHTARLARI
SOL Anahtarı: Bağlama`nın nota yazılımında ikinci çizgi üzerine konulan ve çizgiye adını veren anahtar. İnce seslerin gösteriminde kullanılır.
FA Anahtarı: Çello, bas, fagot gibi enstrumanların nota yazılımında Fa anahtarı yazılır. Pes frekanslardaki seslerin gösteriminde kullanılır.
DO Anahtarı: Viyola gibi çalgılarının notalarının yazımı için. Tiz ve bas arasi seslerin gösteriminde kullanılır.
BAĞLAMANIN BÖLÜMLERİ
NOTA SÜRELERİ
Bağlamada sadece calacağımız notalar 4’lük, 8’lik, 16’lık ve 32’lik dır.
Bir notanın ne kadar uzayacağını, o notanın süresinden anlarız. Örnek: 4’lük notalar uzun çalınır 32’lik notalar çok kısa çalınır
PARMAK RAKAMLARI
SES ARALIKLARI
Müzik evrensel bir dil olduğu için bellı bir kural vardır. İki bitişik notanın arasında büyük ses açıklığı varsa TAM ses denir ve küçük ses açıklığında YARIM ses’ten söz edilir
Çeyrek Ses’ler Türk halk müziğinde kullanılıyor. Batı müziğine ayıt olan enstrumanlarda (Gitar, Piyano) bulunmaz. Çeyrek Ses yarım sesin yarısı olan ses açıklığıdır.
BEMOL VE DİYEZ İŞARETLERİ
Bemol ve diyez notanın incelmesini ya da kalınlaşmasını gösterir. Türk Halk müziğinde bulunan bemol işaretleri (b)ve (b²) diye adlandırır. Müzikte ses değiştirici işaretlere aynı zamanda ariza sesler olarak tanıtılır. Diyez işareti (#) ve (#³) diye yazılır.
Batı müziğinde genelde sadece bemol (b) ve diyez (#) bulunur. Bemol (b) işareti önüne konulduğu notayı yarım ses kalınlaştırır Bemol iki (b²) işareti önüne konulduğu notayı çeyrek ses kadar kalınlaştırır Diyez (#) işareti önüne konulduğu notayı yarım ses inceltir Diyez üç (#³) işareti önüne konulduğu notayı çeyrek ses kadar inceltir.
Değişime uğramış bir notayı naturel haline yanı doğal sesine dönüştürmek için Natürel işareti (♮) kullanılır.